Het Gemeentemuseum maakt gebruik van cookies.

Ik begrijp hetMeer informatie
Menu
Ontdek meer op mondriaan.nl
Ons verhaal

Scrollen

Uit de natuur

Een tocht langs de plekken waar Piet Mondriaan werkte

Mondriaan werd in 1872 geboren in Amersfoort. Toen hij in 1944 in New York stierf, was hij een van de beroemdste kunstenaars van de westerse wereld. Hij schonk ons schitterende beelden van het Nederlandse platteland.

Hij werkte in Winterswijk, langs het Gein en de Amstel, in Domburg en in Laren en hij trok naar Brabant, Twente en Arnhem. Ook toen hij de natuur en de zichtbare werkelijkheid niet meer afbeeldde, bleef hij zich vernieuwen.

Marcel van Ool, adviseur landschap en cultuurhistorie bij Staatsbosbeheer, neemt ons in zijn nieuwe boek Mondriaan. Uit de natuur mee langs de plekken waar de meester werkte. Hij zocht ook naar de invloed van Mondriaan op het nieuwe Nederland: na de Tweede Wereldoorlog werd zeventig procent van ons land heringericht. Een kleurrijke tocht met verrassende conclusies aan de hand van vele prachtige werken van de schilder. Critici hadden het over de 'Mondrianisering van het landschap'. Maar wat betekent dat? En is dat terecht?

Op de interactieve kaart is een selectie van plaatsen en werken te vinden, die in het boek van Marcel van Ool aan bod komen. Mondriaan. Uit de natuur schetst de enorme humor van de schilder, geeft inzicht in zijn spiritualiteit en is bovenal een uitnodiging om naar buiten te gaan en de plekken te bezoeken waar Mondriaan zich liet inspireren.

Benieuwd? Klik hier om het boek Mondriaan. Uit de natuur te bestellen.

Book

Bij Arnhem

Brabant

Domburg

Langs het Gein

Laren & Blaricum

Santpoort

Twente

Winterswijk